SKŁADNIKI:
- 2 pęczki botwinki
- 4 ząbki czosnku
- 1 łyżka masła klarowanego
- 1 szklanka zielonej soczewicy (przed ugotowaniem)
- sól i pieprz do smaku
WYKONANIE:
Soczewicę płuczemy, wrzucamy na 3 szklanki wrzącej wody i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu aż będzie miękka (ok. 20 min). Pod koniec gotowania dodajemy sól.
Liście buraków dokładnie myjemy, kroimy na ok 2 cm paski/kawałki. Czosnek kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na maśle klarowanym. Dodajemy do niego botwinkę, przesmażamy, dolewamy odrobinę wody i dusimy pod przykryciem. Doprawiamy solą i pieprzem.
Botwinkę podajemy z ugotowana soczewicą. Smacznego!
Muszę spróbować póki jeszcze są dostępne botwinki :)
OdpowiedzUsuń