SKŁADNIKI:
- torebka zielonej soczewicy
- 2 małe cebule
- duża garść koperku
- jajko
- sól
- pieprz
- oliwa do smażenia
- 2 pomidory
- sałata lodowa - ilość wedle uznania
Na panierkę (opcjonalnie)
- jajko
- 4 łyżki otrębów żytnich
WYKONANIE:
Soczewicę płuczemy i gotujemy w delikatnie osolonej wodzie do miękkości. Cebulę kroimy w drobną kostkę i dusimy na patelni. Ugotowaną odcedzoną soczewicę dodajemy do cebuli, chwilę smażymy. Przekładamy do naczynia, studzimy. Wszystko miksujemy blenderem. Do powstałej papki dodajemy posiekany koperek, jajko oraz sól i pieprz do smaku. Mieszamy. Formujemy kotleciki (w wersji z panierką dodatkowo zanurzamy je w rozmąconym jajku i obtaczamy w otrębach) i smażymy je (jak kotlety mielone). Gotowe niby-mięsko układamy na liściach sałaty w towarzystwie pokrojonego w plastry pomidora. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz