SKŁADNIKI:
- 3 szklanki czereśni (prawie 0,5 kg)
- 2 szklanki mąki orkiszowej jasnej
- 100 g margaryny bezmlecznej
- opakowanie cukru wanilinowego
- 1 żółtko
- 2 łyżki wody
- szczypta soli
- 2 budynie śmietankowe bez cukru
- 7 łyżek cukru
- 1 l mleka sojowego naturalnego
- 1 opakowanie galaretki wiśniowej
WYKONANIE:
Do mąki orkiszowej wsypujemy sól, cukier wanilinowy i mieszamy, dodajemy pokrojoną na kawałki margarynę, żółtko, wodę i zagniatamy ciasto. Formujemy z niego kulę, którą zawijamy w folię aluminiową i wkładamy ją na 30 min do lodówki. Myjemy i drylujemy czereśnie.
Schłodzone ciasto wyklejamy na nasmarowaną tłuszczem formę (ja użyłam jednorazowej, więc natłuszczania u mnie nie było). Nakłuwamy gęsto widelcem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy 20 min. Upieczone odstawiamy do ostygnięcia.
Gotujemy 300 ml wody i rozpuszczamy w niej galaretkę, odstawiamy do ostygnięcia.
Rozprowadzamy dwa budynie w 3/4 szklanki mleka sojowego. 2 szklanki mleka sojowego gotujemy w garnku z 7 łyżkami cukru, gdy zacznie wrzeć, dolewamy rozpuszczony budyń, gotujemy ok minuty, intensywnie mieszając. Gotowy budyń wylewamy na ciasto, czekamy aż przestygnie. Układamy na wierzch podzielone na połówki czereśnie i całość zalewamy wcześniej przygotowaną galaretką. Ciasto odstawiamy do stężenia galaretki (najlepiej do lodówki). Jak tylko się odpowiednio schłodzi, gotowe!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz