SKŁADNIKI:
- 8 jogurtów sojowych Sojasun cytrynowych (8 x 100 g)
- 5 jajek
- 1,5 szklanki cukru pudru
- 2 opakowania budyniu śmietankowego
- opakowanie cukru wanilinowego
- pół szklanki oleju
- dwa opakowania ciasteczek owsianych Sante - mają w składzie serwatkę, ale mnie ta ilość nie uczuliła, ewentualnie można je zamienić na ciasteczka własnej roboty lub upiec spód z kruchego ciasta
WYKONANIE:
Nagrzewamy piekarnik do 170 stopni. Na spód blachy (u mnie prostokątna, aluminiowa, sernikowa Jan Niezbędny) układamy ciasteczka owsiane. W dużej misce miksujemy ze sobą żółtka i pół szklanki cukru pudru, dodajemy jogurty i budynie, wlewamy olej. Wszystko miksujemy na małych obrotach. W oddzielnym naczyniu ubijamy na sztywną pianę białka ze szklanką cukru pudru, cukrem wanilinowym i szczyptą soli.
Pianę z białek łączymy z masą jogurtowo-budyniową delikatnie mieszając łyżką. Powstałe ciasto wylewamy na ciasteczka. Pieczemy 1,5 h. Ostudzony sernik możemy posypać cukrem pudrem. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz