SKŁADNIKI:
- 5 jabłek średniej wielkości
- 3 łyżki mąki owsianej
- 3 łyżki mąki ryżowej
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- 3 łyżki oleju kokosowego
- cynamon do smaku
- 0,5 l napoju owsianego alpro
- budyń śmietankowy
WYKONANIE:
Jabłka myjemy, obieramy, kroimy na kawałki i podduszamy na patelni ze szczyptą cynamonu, łyżką cukru trzcinowego i z ok. 4 łyżkami wody.
Do miseczki wsypujemy mąkę owsianą i ryżową oraz łyżkę cukru, dodajemy olej kokosowy (w postaci stałej, bo z lodówki). Wszystko ucieramy palcami, tak aby powstała kruszonka.
Jabłka układamy na dnie naczynia żaroodpornego i zapiekamy przez ok. 30 min w temp. 200 stopni.
W tym czasie robimy budyń wg przepisu z opakowania używając napoju owsianego alpro zamiast mleka.
Na upieczony crumble wykładamy budyń. Jemy na ciepło.
Mmm, czysta rozkosz :) Idealny deser "pod kocyk" :)
OdpowiedzUsuń