SKŁADNIKI (dla 2 osób):
- 220 g krewetek - u mnie mrożone
- 3/4 opakowania makaronu ryżowego z tapioką i zieloną herbatą
- pół puszki mleka kokosowego
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- curry
- sól
- pieprz
- sok z cytryny
- 2 łyżki klarowanego masła
WYKONANIE:
Cebulę i czosnek kroimy w kostkę i podsmażamy na klarowanym maśle. Przekładamy na talerz i odstawiamy na bok.
Krewetki myjemy, osuszamy, skrapiamy sokiem z cytryny, solimy i obsypujemy curry. Rozpuszczamy łyżkę masła klarowanego na patelni i przesmażamy na nim krewetki. Dodajemy do nich cebulę z czosnkiem i zalewamy wszystko mlekiem kokosowym. Dusimy pod przykryciem przez ok. 15 min. W międzyczasie zalewamy makaron wrzątkiem i odstawiamy na 5 min. Po tym czasie odcedzamy i dodajemy do krewetek, przesmażamy chwilę razem na średnim ogniu, doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem i danie gotowe.
Smacznego!
Nigdy nie jadłam krewetek i nie jestem pewna czy potrafiłabym się do nich przekonać ale Twój talerz wygląda tak smacznie, tak zielono że na pewno bym spróbowała gdyby ktoś postawił go przede mną :)
OdpowiedzUsuń