SKŁADNIKI:
- 3,5 szklanki wiórków kokosowych (najlepiej niesiarkowanych)
- 7 łyżek oleju kokosowego
- 7 łyżek syropu daktylowego (może być też z agawy lub klonowy)
- 100 g gorzkiej czekolady - u mnie 74%
- 7 łyżek napoju kokosowego alpro
- 1 łyżka klarowanego masła
WYKONANIE:
Wiórki wsypujemy do misy robota kuchennego i miksujemy jak najdrobniej. Przesypujemy je do miski, dodajemy olej kokosowy i syrop daktylowy - dobrze mieszamy wszystkie składniki najpierw łyżką, a potem wyrabiamy ręką. Formujemy kulki i układamy je na papierze do pieczenia (zwykła taca też będzie ok. kulki są zwarte i nie przyklejają się do podłoża).
Czekoladę łamiemy na kawałki i rozpuszczamy w małym garnku na niewielkim ogniu z dodatkiem masła klarowanego i napoju kokosowego alpro - cały czas mieszamy.
Kulki zanurzamy w czekoladzie (najlepiej przenosząc je dwoma widelcami) i odkładamy z powrotem na papier/tacę. Jak już wszystkie będą w polewie, odstawiamy w chłodne miejsce, aby czekolada zastygła (można je też wstawić do lodówki). Z powyższego przepisu wyszły 22 kulki :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz