SKŁADNIKI:
- 8 małych buraczków wraz z liśćmi
- pęczek włoszczyzny - u mnie 3 nieduże marchewki, 2 małe pietruszki, 2 cienkie pory, mały seler (+ 3 łodygi z listkami)
- cebula
- pól cytryny
- sól, pieprz, cukier brązowy do smaku
- koperek lub natka pietruszki do posypania
- mleko kokosowe lub śmietana ryżowa do zabielenia (jako opcja)
WYKONANIE:
Umyte buraczki wraz z łodygami kroimy w kostkę, posypujemy solą i skrapiamy sokiem z cytryny, odstawiamy na bok.
Pietruszkę, marchewkę kroimy w kostkę, dodajemy pozostałe warzywa, podpieczoną na ogniu cebulę i gotujemy z nich wywar. Po ok. 30 min dodajemy do niego buraki z botwiną. Gotujemy do miękkości. Całość doprawiamy solą, pieprzem i cukrem. Na koniec posypujemy posiekaną zieleniną.
Smacznie! :-)
OdpowiedzUsuń