Kwaśne zupy lubię zabielać mlekiem kokosowym - tak było i w tym przypadku.
SKŁADNIKI:
- ok. 200 g szczawiu
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1 por
- 1/2 średniego selera
- 1 cebula
- 4 ziemniaki
- 2 jajka
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 3 łyżki masła klarowanego
- mleko kokosowe (opcjonalnie)
WYKONANIE:
Najpierw przygotowujemy wywar warzywny. Cebule kroimy w kostkę i podduszamy na oleju w dużym garnku. Dodajemy pokrojoną marchewkę, pietruszkę i talarki pora. Chwilę jeszcze dusimy, po czym zalewamy wszystko wrzątkiem (ok. 2,5 l), dorzucamy obranego selera. Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu. Ziemniaki obieramy i kroimy również w kostkę, dodajemy do zupy. Wywar gotujemy aż warzywa będą miękkie.
Szczaw myjemy, usuwamy ogonki (ja zwykle zrywam tak, żeby już były same listki) i kroimy w cienkie paski. Wrzucamy do rondelka na rozgrzane klarowane masło i dusimy, aż zrobi się z niego papka. Dodajemy szczaw do wywaru i chwilę gotujemy całość. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Możemy też zabielić mlekiem kokosowym. Podajemy z ugotowanym na twardo jajkiem. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz