SKŁADNIKI:
- 2,5 szklanki płatków jaglanych
- 0,5 szklanki płatków gryczanych
- 0,5 szklanki orzechów włoskich
- 0,5 szklanki płatków migdałowych
- 0,5 szklanki słonecznika
- 10 łyżek syropu daktylowego lub miodu
- 0,5 szklanki żurawiny
- 0,5 szklanki rodzynek
- 0,5 szklanki suszonych śliwek
- 0,5 szklanki surowego kakao w kawałkach lub pokruszonej gorzkiej czekolady (opcjonalnie)
- płaska łyżeczka cynamonu
WYKONANIE:
Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni. Płatki jaglane, gryczane, migdałowe oraz pokruszone orzechy i nasiona słonecznika mieszamy ze sobą i z syropem daktylowym. Dodajemy płaską łyżeczkę cynamonu i wysypujemy na blachę wyłożoną papierem.
Prażymy przez ok. 15 min (po upływie 8 min warto jest przemieszać nasz miks). Wyjmujemy z piekarnika i studzimy, po czym dodajemy rodzynki, żurawinę i pokrojone suszone śliwki oraz kawałki surowej czekolady. Mieszamy wszystko dokładnie i zamykamy w słoiku.
Granola świetnie smakuje z mlekiem (u mnie roślinnym) lub jako samodzielna przegryzka.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz