SKŁADNIKI:
- 1 szklanka masła kokosowego (jeśli chcecie je wykonać sami, będziecie potrzebować 400 g wiórków kokosowych - ja, jak już wcześniej wspominałam w innych wpisach, kupuję je w Lidlu, bo są niesiarkowane)
- 1 szklanka kakao
- 4 dojrzałe banany
- 10 świeżych daktyli
- 0,5 łyżeczki sody
- szczypta soli
- olej kokosowy do wysmarowania formy
WYKONANIE:
Jeśli podejmiecie próbę zrobienia masła kokosowego, to musicie zmiksować wiórki kokosowe na krem. Trwa to dłuższą chwilę, bo trzeba co i rusz dawać odpoczywać malakserowi, ale cierpliwość się opłaca :)
Jak już masło będzie gotowe to dodajemy do niego resztę składników i miksujemy na gładką masę (będzie dość gęsta). Wykładamy ciasto do blaszki wysmarowanej olejem kokosowym. Pieczemy 30 min w temp. 180 stopni. Studzimy i gotowe. Smacznego :)
Muszę w końcu zrobić wegańskie brownie :)
OdpowiedzUsuńhttps://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
Ja również jeszcze nie miałam okazji robić wegańskiej wersji tego ciasta, ale jak widzę na zdjęciach prezentuje się bardzo okazale. Odkąd pamiętam za każdym razem najlepszy przepis na brownie brałam z https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/porady/desery-i-przekaski/jak-upiec-idealne-brownie/ i w sumie to nie pamiętam czy kiedykolwiek mi nie wyszło.
OdpowiedzUsuń