TRIKI DLA ALERGIKA:
Mąkę pszenną zamieniamy na orkiszową jasną, masło - masłem roślinnym (bez serwatki i innych podobnych laktoz), czekolada jak najczarniejsza, im więcej zawartości kakao, tym lepiej.
SKŁADNIKI:
- 200 g gorzkiej czekolady - u mnie wawel 90% i terravita 77% kawa + kardamon
- 150 g margaryny bezmlecznej
- 0,5 szklanki kakao - u mnie firmy wawel
- 1 i 1/5 szklanki mąki orkiszowej jasnej
- szczypta proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 4 jajka
- 2 szklanki cukru pudru
- masło orzechowe - u mnie Sante (potrzebujemy około 1/3 słoiczka)
WYKONANIE:
Czekoladę (150 g) razem z margaryną rozpuszczamy na małym ogniu, powoli, cały czas mieszając, nie dopuszczając do wrzenia. Odstawiamy na chwilę. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy do niej proszek do pieczenia, sól i kakao, mieszamy. Do odrobinę przestudzonej czekolady dodajemy cukier puder, mieszamy. Do masy wbijamy jajka i dodajemy mąkę oraz pokruszoną na drobne kawałki czekoladę (50 g). Wszystko miksujemy. Ciasto wylewamy do formy. Równamy. Na wierzch wykładamy łyżeczką kupki masła orzechowego (najlepiej jak jest w pokojowej temperaturze), które potem równamy, aby pokryło całe ciasto. Brownie pieczemy 40 min w nagrzanym do 160 stopni piekarniku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz