SKŁADNIKI:
- 6 jabłek średniej wielkości
- ok. 0,5 kg śliwek węgierek
- 10 łyżek otrąb owsianych granulowanych z aronią firmy Sante
- 10 łyżek mąki orkiszowej jasnej
- łyżeczka przyprawy do szarlotki Kamis
- 6 łyżek wiórków kokosowych + jeszcze trochę do posypania
- 8 łyżek brązowego cukru
- 100 g margaryny bezmlecznej
WYKONANIE:
Umyte jabłka obieramy ze skórki, kroimy na kawałki, wrzucamy na suchą patelnię, posypujemy 4 łyżkami cukru i dodajemy 2 łyżki wody, aby nie przywierały. Dusimy do momentu aż zmiękną i trochę się rozpadną. Podduszone jabłka układamy na dnie naczynia żaroodpornego lub formy do pieczenia. Wracamy do śliwek, przy których wykonujemy podobną czynność: połówki smażymy dodając 2 łyżki cukru. Warstwę śliwek układamy na jabłkach. Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni i zabieramy się za kruszonkę. Dobrze schłodzoną margarynę kroimy w drobną kostkę.
Przekładamy ją do miski i dosypujemy do niej mąkę - rozcieramy energicznie palcami na drobne grudki, dodajemy 2 łyżki cukru, wiórki kokosowe i otręby owsiane. Mieszamy. Tak powstałą kruszonkę wysypujemy na owoce. Ja całość posypałam dodatkowymi wiórkami. Pieczemy 30 minut. Jemy najlepiej jeszcze ciepłe. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz