SKŁADNIKI:
- opakowanie czerwonej soczewicy Sante (350 g)
- słoiczek suszonych pomidorów
- 2 czerwone cebule
- 4 ząbki czosnku
- 3 marchewki
- 1 pieruszka
- seler
- por
- sól
- łyżeczka cynamonu
- łyżeczka kuminu
- łyżeczka chilli
- 3 listki laurowe
- śmietana sojowa
- olej do smażenia
WYKONANIE:
Najpierw przyrządzamy wywar z warzyw. Obrane: seler, marchewki, pietruszka, por oraz liście laurowe lądują w garnku z 1,5 l wody - gotujemy je przez około 40 min.
Cebulę kroimy w kostkę, przesmażamy na patelni, dodajemy pokrojony w drobną kostkę czosnek oraz pokrojone na małe kawałki suszone pomidory. Podsmażamy wszystko ze sobą ok. 5 min, mieszając. Dosypujemy wcześniej opłukaną soczewicę - szklimy ją na małym ogniu ok. 1 minuty.
Z ugotowanego wywaru wyławiamy warzywa i listki laurowe, dodajemy do niego składniki z patelni. Gotujemy wszystko na małym ogniu do momentu aż soczewica zmięknie. Doprawiamy solą, chilli, cynamonem i kuminem. Ugotowaną zupę rozdrabniamy blenderem. Do powstałego kremu dodajemy śmietanę sojową i gotowe!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz