SKŁADNIKI:
- 2 szklanki mąki orkiszowej jasnej
- 1/4 szklanki lnu mielonego Sante
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
- kostka margaryny bezmlecznej w temperaturze pokojowej
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka cukru brązowego
- 1/2 torebki cukru wanilinowego
- 3 jajka
- 3 szklanki płatków owsianych Sante
- 1/4 szklanki siemienia lnianego Sante
- 1 szklanka rodzynek
WYKONANIE:
W dużej misce łączymy ze sobą mąkę orkiszową, mielony len, sodę, proszek do pieczenia i sól, wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy. W drugim naczyniu ucieramy margarynę z obydwoma rodzajami cukru i cukrem wanilinowym, dodajemy jajka, miksujemy na gładką masę. Łączymy obydwie masy, miksujemy chwilę, po czym dodajemy płatki owsiane, rodzynki i siemię lniane. Mieszamy łyżką, aby równomiernie rozprowadzić dodatki w masie. Ciasto wykładamy łyżką na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub matą do pieczenia (z zachowaniem ok. 3-centymetrowych odstępów). Formujemy kulki, możemy wierzch ciasteczek posypać siemieniem. Pieczemy ok 20-30 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz