SKŁADNIKI:
- 2 szklanki mąki orkiszowej jasnej
- 1/3 szklanki cukru
- opakowanie cukru wanilinowego
- szczypta soli
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 85 g margaryny (dobrze schłodzonej jak na kruche ciasto), tym razem użyłam zielonej Palmy - wersji bez mleka
- szklanka suszonej żurawiny (u mnie Sante)
- jedno jajko
- 1/4 szklanki mleka migdałowego Alpro
na kruszonkę:
- 2 łyżeczki margaryny bezmlecznej
- 1/4 szklanki mąki orkiszowej
- 1/4 szklanki brązowego cukru
- 1/2 łyżeczki cynamonu
WYKONANIE:
Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni. Przesiewamy mąkę i dodajemy do niej proszek do pieczenia, cukier, cukier wanilinowy oraz sól. Mieszamy. Dodajemy zimną margarynę pokrojoną w kostkę. Rozcieramy ją z mąką opuszkami palców, dosypujemy żurawinę, mieszamy, ma wyglądać jak na zdjęciach poniżej.
Jajko roztrzepujemy, dolewamy do niego mleko migdałowe. Dodajemy do suchych składników i mieszamy łyżką. W dłoniach formujemy kulkę. Spłaszczamy ją na posypanej odrobiną mąki stolnicy (u mnie zmieściło się na dużej drewnianej desce do krojenia).
Powstały placek kroimy na 8 części.
Trójkąciki przekładamy na wcześniej wysmarowana tłuszczem lub wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Ja użyłam silikonowej maty do pieczenia. Kolejnym etapem jest przygotowanie kruszonki: mąkę mieszamy z brązowym cukrem, cynamonem - rozcieramy na drobne grudki z margaryną. Bułeczki posypujemy warstwą kruszonki (możemy ją delikatnie przycisnąć łyżeczką do ciasta, żeby się nie osypywała). Pieczemy ok 30 min. Gotowe studzimy w uchylonym piekarniku. Smacznego!
Myślę, że nie ma problemu z tym, by zniknęły w ciągu jednego dnia. ;)
OdpowiedzUsuńWypróbowałam Twój przepis i jestem mega pozytywnie zaskoczona :). Żurawinę często dodaję do domowych wypieków oraz deserów. Ostatnio przyrządziłam z jej dodatkiem pyszne ciasto dyniowe wg przepisu z https://najlepszewkuchni.pl/. W przepisie znajduje się też biała czekolada, która świetnie komponuje się z całością i nadaje ciastu specyficzny smak.
OdpowiedzUsuń