SKŁADNIKI:
- filet z łososia ok. 300 g
- 1/3 szklanki soku z pomarańczy - wycisnęłam go z 2 małych sztuk
- oregano
- sól himalajska
- pieprz
- łyżeczka oleju do posmarowania naczynia
NA SAŁATKĘ:
- kilkanaście liści sałaty lodowej (właściwie to ilość wg uznania)
- 2 garści rukoli
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- garść nasion słonecznika
WYKONANIE:
Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni. Łososia myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i kładziemy w wysmarowanym olejem naczyniu żaroodpornym. Polewamy sokiem pomarańczowym. Posypujemy solą himalajską, pieprzem i oregano. Pieczemy ok 30 min.
Myjemy sałatę lodową i rukolę. Rwiemy na mniejsze kawałki, dodajemy pestki słonecznika, solimy i pieprzymy do smaku oraz polewamy oliwą, wszystko razem mieszamy.
Upieczony filet z łososia podajemy z sałatką. Smacznego!
Ogólnie każda pieczona ryba jest moim zdaniem najsmaczniejsza i ja także bardzo chętnie ją zjadam. Także jestem zachwycona przepisem z https://mowisalmon.pl/przepisy/salatka-makaronowa-z-wedzonym-lososiem-papryka-marchewka-i-oliwkami/ gdzie faktycznie łosoś jest na pierwszy miejscu.
OdpowiedzUsuń