SKŁADNIKI:
- 7 filetów śledziowych
- 2 cebule
- opakowanie selera naciowego (ok.7 łodyg)
- puszka ananasa
- zalewa z ananasów
- 1/2 szklanki majonezu
- sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE:
Śledzie kroimy na kawałki (wielkości ok.2 x 2 cm), posypujemy świeżo zmielonym pieprzem i odstawiamy.
Cebulę kroimy w pióra, a umyte łodygi selera w małą kostkę. Cebulę wraz z selerem wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy przez ok. 3 min. Odsączamy i odstawiamy do wystygnięcia. Kroimy ananasa na małe kawałki. Wszystkie składniki łączymy ze śledziem i mieszamy. Do majonezu dodajemy 1/3 zalewy z ananasa, mieszamy. Sałatkę śledziową polewamy sosem i gotowe.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz