PS. Marta jeszcze raz dzięki za dostawę :)
SKŁADNIKI:
- 2 średnie bataty
- 120 g chorizo
- 2 marchewki
- 1 puszka pomidorów
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- sól
- papryka wędzona w proszku
- mleko kokosowe
WYKONANIE:
Rozgrzewamy olej w dużym garnku. Chorizo obieramy i kroimy w kostkę, podsmażamy w garnku. Dodajemy do niego pokrojoną w pióra cebulę oraz kolejno (obrane i pokrojone również w kostkę): czosnek, marchewki, bataty. Zalewamy wszystko pomidorami z puszki. Chwilę dusimy, po czym dodajemy wrzątek - 1,5 l. Zupę gotujemy pod przykryciem na małym ogniu aż warzywa zmiękną. Na koniec doprawiamy solą i papryką wędzoną, ew. chilli. Moje chorizo było pikantne, więc jego ostrość wystarczyła. Podajemy zabielone mlekiem kokosowym.
Zawsze powtarzam, że ja to zupowa jestem, a jak widzę taką pyszność z chorizo to już w ogóle najlepsza zupa.
OdpowiedzUsuń