SKŁADNIKI:
- 2,5 szklanki mąki kukurydzianej
- 1 szklanka skrobi ziemniaczanej
- 0,5 szklanki cukru trzcinowego
- 18 g drożdży suszonych - u mnie 2 opakowania BIO firmy Lecker's
- szczypta soli
- szczypta cynamonu
- 6 żółtek
- 1 całe jajko
- 1 szklanka napoju migdałowego - u mnie Alpro
- 125 g klarowanego masła + kawałek do wysmarowania formy
- 2 garście suszonych żurawin
- cukier puder do posypania
- mąka kokosowa do oprószenia formy
WYKONANIE:
Do dużej miski wsypujemy: mąkę kukurydzianą, skrobię ziemniaczaną, cukier, sól, cynamon oraz drożdże - mieszamy.
Masło klarowane rozpuszczamy i odstawiamy do ostygnięcia. Napój migdałowy delikatnie podgrzewamy. Miksujemy żółtka z jajkiem i wlewamy je do suchych składników.
Po czym wlewamy masło i letni napój migdałowy.
Dodajemy suszoną żurawinę. Ciasto wyrabiamy rękami lub mikserem (jest dość rzadkie) i odstawiamy (przykrywamy ściereczką) w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (na ok. 40 min). Jak już podwoi swoją objętość, ponownie je wyrabiamy i przekładamy do formy do pieczenia babek wysmarowanej masłem klarowanym i oprószonej mąką kokosową.
Odstawiamy do ponownego wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 stopni. Po 35 min sprawdzamy drewnianym patyczkiem czy jest już upieczone. Powinno być gotowe ;)
Studzimy, wyjmujemy z formy i posypujemy cukrem pudrem. Test generalny ciasta na Wielkanoc zaliczony ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz