SKŁADNIKI:
- 1 i 1/3 szklanki mąki ryżowej
- niecałe 0,5 szklanki skrobi ziemniaczanej
- 2,5 łyżki skrobi z tapioki
- 2 łyżki brązowego cukru + tyle ile chcecie na później do obtaczania
- 1 łyżeczka soli
- 100 g klarowanego masła
- 2 jajka
- 1 kora cynamonu
- cynamon mielony - opcjonalnie do obtaczania razem z cukrem
- olej rzepakowy do smażenia
WYKONANIE:
W średniej wielkości garnku gotujemy przez ok. 5 min 2,5 szklanki wody razem z korą cynamonu. Wyławiamy cynamon. Odmierzamy 2 szklanki wody cynamonowej i dodajemy do niej cukier, sól oraz masło. Mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Zdejmujemy z ognia i dodajemy mieszankę mąk. Masę mieszamy energicznie do gładkości. Delikatnie przestudzamy i dodajemy rozmącone jajka. Ponownie dokładnie mieszamy. Odstawiamy.
Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej. Masę nakładamy do szprycy, po czym wyciskamy churros na gorący olej. Smażymy z dwóch stron na złoty kolor. Wyławiamy i układamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Na koniec obtaczamy je w mieszance cukru i cynamonu. Gotowe!
Bezglutenowe? Nigdy nie słyszałam o takich.
OdpowiedzUsuńJuż zapisuję przepis.:)
https://jaglusia.wordpress.com/