środa, 5 czerwca 2013

omlet bananowo-czekoladowy

Omlet to dobra rzecz, jak w domu nie ma ulubionego pieczywka na śniadanie albo chce się coś przekąsić po pracy. Ale nie tak, żeby cały, wielki, ciężki obiad na noc ;) Miło sycący i kropka.

TRIKI DLA ALERGIKA:
Czekolada brzmi groźnie? U nas za nadzienie będzie robił pycha deser sojowy czekoladowy Alpro (dodałam tego w wersji gorzkiej). Mąki oczywiście użyjemy orkiszowej.
                                                                     
                                                                   
SKŁADNIKI (na 2 osoby):
  • 4 jajka
  • czubata łyżka mąki orkiszowej
  • szczypta soli
  • olej do smażenia
  • deser czekoladowy Alpro
  • 1 banan
  • cukier puder do posypania
  • mieszanka przypraw do deserów Kamis (opcjonalnie)


WYKONANIE:
Jajka ubijamy, dodajemy szczyptę soli i łyżkę mąki, miksujemy do puszystości. Smażymy na dużej patelni, na niewielkiej ilości oleju (wlewamy na dobrze rozgrzany tluszcz), na małym ogniu. Podsmażony z jednej strony przekładamy na drugą.

Gotowy omlet zsuwamy na talerz, smarujemy grubą warstwą deseru czekoladowego, na której układamy pokrojonego w plastry banana. Składamy omlet na pół, posypujemy cukrem pudrem i przyprawą do deserów (może być też mieszanka cynamonu i kardamonu). Zjadamy ze smakiem!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz