TRIKI DLA ALERGIKA:
Czekolada brzmi groźnie? U nas za nadzienie będzie robił pycha deser sojowy czekoladowy Alpro (dodałam tego w wersji gorzkiej). Mąki oczywiście użyjemy orkiszowej.
SKŁADNIKI (na 2 osoby):
- 4 jajka
- czubata łyżka mąki orkiszowej
- szczypta soli
- olej do smażenia
- deser czekoladowy Alpro
- 1 banan
- cukier puder do posypania
- mieszanka przypraw do deserów Kamis (opcjonalnie)
WYKONANIE:
Jajka ubijamy, dodajemy szczyptę soli i łyżkę mąki, miksujemy do puszystości. Smażymy na dużej patelni, na niewielkiej ilości oleju (wlewamy na dobrze rozgrzany tluszcz), na małym ogniu. Podsmażony z jednej strony przekładamy na drugą.
Gotowy omlet zsuwamy na talerz, smarujemy grubą warstwą deseru czekoladowego, na której układamy pokrojonego w plastry banana. Składamy omlet na pół, posypujemy cukrem pudrem i przyprawą do deserów (może być też mieszanka cynamonu i kardamonu). Zjadamy ze smakiem!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz