niedziela, 3 marca 2013

orkiszowe ciasto czekoladowe

Czarne ciacho z cytrynową nutką :) Rzadko robię czekoladowe ciasta, murzynki itp., w sumie to prawie wcale. To ciasto mnie zaintrygowało, bo jest na oliwie. Okazało się, że to świetny przepis, przede wszystkim szybki i prosty. Efekt końcowy był taki, że posmakowało i wielbicielom czekoladowych wypieków, i tym mniej rozsmakowanym w kakao.




TRIKI DLA ALERGIKA:
Ciasto nie zawiera mleka - to już duży plus, nie trzeba kombinować, podmieniać. Bazą przepisu jest oliwa z oliwek.

SKŁADNIKI:
  • 3/4 szklanki jasnej mąki orkiszowej
  • 1/2 szklanki kakao (użyłam kakao firmy Wawel)
  • 1 szklanka cukru
  • płaska łyżeczka cynamonu
  • 1/3 łyżeczki sody 
  • szczypta soli
  • skórka otarta z jednej dużej cytryny (dobrze umytej i sparzonej)
  • 4 jajka
  • 2/3 szklanki oliwy z oliwek
  • polewa czekoladowa (deserowa Dr. Oetker)
WYKONANIE:
W jednej misce łączymy ze sobą mąkę, kakao, cukier, cynamon, sodę, sól oraz otartą skórkę z cytryny. Dobrze mieszamy. W drugim naczyniu miksujemy na puszystą masę 4 jajka, dolewamy oliwę i miksujemy jeszcze ok. 3 min. Do jajeczno-oliwnej masy dosypujemy stopniowo suche składniki. Dobrze wymieszane ciasto wlewamy do wcześniej wysmarowanej margaryną i oprószonej tartą bułką żytnią formy - małej keksówki. Pieczemy godzinę w 180 stopniach. Ciasto po przestudzeniu polewamy polewą czekoladową, odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. 


Przepis znalazłam tu: http://gotowaniecieszy.blox.pl/2011/02/Srodziemnomorskie-ciasto-czekoladowe-z-oliwa-i.html

3 komentarze:

  1. zrobiłam :) wyszło trochę za suche. może ta godzina to trochę za długo? spróbowałabym następnym razem zmniejszyć czas pieczenia np do 50 minut :) dziękuję za przepis!

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepis rewelacyjny! u mnie wyszło bardzo wilgotne, więc pewnie czas pieczenia zależy od piekarnika (dobrze jest sprawdzić pod koniec, czy ciasto jest już gotowe). Moi ciastożercy byli zachwyceni :)
    Dzięki!

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajne, szybkie ciasto.... dzieciaki były zachwycone. Następnym razem podwoje porcje, bo mało dla nas było.

    OdpowiedzUsuń