niedziela, 31 sierpnia 2014

Paçoca - brazylijski smakołyk

Dziś przedstawię Wam smakołyk pochodzący z Brazylii. Moje wspomnienie tegorocznych wakacji, wcale nie brazylijskich - na te pewnie będzie jeszcze trzeba trochę poczekać - ale greckich. Paçoca została zaserwowana w jednym z hoteli na Peloponezie. Jest bardzo słodka, ale ma to coś, że do kawy idealna. Oryginalnie do jej zrobienia potrzebne jest skondensowane mleko, ale ja zamiast niego użyłam napoju sojowego waniliowego Alpro i świetnie się sprawdził. Żegnaj lato, a na smutek, że odchodzisz, paçoca :)




SKŁADNIKI:

WYKONANIE:
Orzeszki rozdrabniamy prawie na miazgę. Najlepiej w maszynce z funkcją siekania cebuli. Dodajemy do nich cukier, sól i pół szklanki napoju waniliowego. Wszystko mieszamy. Masę wykładamy do niskiej formy. Wstawiamy do lodówki na ok. 8 h, a najlepiej po prostu na noc. Schłodzoną pacocę dzielimy na kwadraty i gotowe!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz