czwartek, 12 stycznia 2017

finansjerki - ciasteczka migdałowe, bezglutenowe

Nastał czas karnawałowych szaleństw i dobrej zabawy. Może planujecie jakąś domówkę? Szukacie słodkich inspiracji? To mam dla Was coś naprawdę fajnego. Migdałowe, maślane ciasteczka z jabłkami i pistacjową posypką.




SKŁADNIKI:
  • 100 g migdałów
  • 1/2 szklanki pistacji
  • 6 łyżek mąki kukurydzianej
  • 100 g cukru trzcinowego
  • 100 g masła klarowanego
  • 3 białka
  • 1 jabłko
WYKONANIE:
Najpierw przygotowujemy migdały, jeśli mamy takie ze skórką, to zalewamy je wrzątkiem i odstawiamy na jakieś 2 h, po czym obieramy - im bardziej będą nasiąknięte, tym łatwiej będzie nam je zamienić na kremową papkę. Obrane migdały wrzucamy do malaksera i miksujemy na krem.


Masło topimy na małym ogniu i odstawiamy do wystygnięcia. Pistacje obieramy z łupinek i siekamy na kawałki. Jabłko myjemy, obieramy i kroimy na cienkie plasterki.
Mąkę kukurydzianą łączymy z cukrem i dodajemy do niej kolejno: masło, pastę migdałową, a na koniec białka, wszystko na każdym etapie dokładnie mieszamy. 


Foremkę na finansjerki (w kształcie prostokątów) lub na magdalenki smarujemy masłem klarowanym. Wykładamy na nią masę, a do każdego ciastka wciskamy po 3 plasterki jabłka i posypujemy je pistacjami.
Pieczemy ok. 20 min (do zrumienienia) w temp. 200 stopni. Studzimy, po czym zajadamy się ze smakiem :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz