sobota, 12 stycznia 2013

naleśniki orkiszowe

Kto nie lubi naleśników? Tego strata, bo te, na które przepis podaję, są naprawdę wyśmienite :)

TRIKI DLA ALERGIKA:
Zamiast zwykłego mleka użyjemy w przepisie napoju sojowego waniliowego, osobiście polecam firmy Alpro Soya, zwykłą mąkę zamienimy na jasną orkiszową typ 640, dla dosmaczenia zachęcam też zaopatrzyć się w śmietankę sojową – w tym przypadku najlepiej sprawdza się firmy Valsoia. Jeśli ktoś ma bardziej wymagające podniebienie i marzą mu się naleśniki z nadzieniem à la nutella, będzie mógł wykorzystać krem orzechowo-kakaowy z soi, również marki Valsoia.
SKŁADNIKI:
  • 1 jajko
  • 1,5 szklanki waniliowego mleka sojowego
  • 0,5 szklanki wody mineralnej gazowanej (użyłam Cisowianki Perlage)
  • mąka orkiszowa, typ 640
  • sól
  • olej
  • dżem (u mnie winogronowy, domowej produkcji bez ulepszaczy i tym podobnych, najlepszy! Opcjonalnie dla wersji czekoladowej: krem orzechowo-kakaowy z soi
WYKONANIE:
Do miski wlewamy mleko, wbijamy jajko, dodajemy wodę, szczyptę soli, dosypujemy mąkę „na oko”, jej ilość dobieramy tak, aby masa uzyskała konsystencję rzadkiej śmietany. Wszystkie składniki miksujemy. Jeżeli masa wyjdzie za gęsta, możemy ją rozrzedzić dodając więcej wody mineralnej. Odstawiamy na 15 minut. Smażymy na średnim ogniu, wylewając cienką warstwę na delikatnie posmarowaną olejem patelnię. Naleśniki smarujemy dżemem, zawijamy, polewamy śmietaną sojową i posypujemy przyprawą do kawy i deserów (Kamis).
Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz