TRIKI DLA ALERGIKA:
Do zrobienia muffinów użyjemy mąki orkiszowej i mleka sojowego waniliowego. Przydadzą się też rodzynki w czekoladzie Jutrzenki (można je kupić w wersji mlecznej i deserowej) ja wybieram te w deserowej - skład sprawdzony: zero mleka, laktozy, serwatki itp.
SKŁADNIKI (na 12 sztuk):
"suche"
- 2 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3/4 szklanki cukru
- opakowanie cukru wanilinowego
- szczypta soli
- rodzynki w czekoladzie
"mokre"
- 1 jajko
- 1 szklanka mleka sojowego (najlepiej o smaku waniliowym)
- 0,5 szklanki oleju roślinnego lub oliwy
WYKONANIE:
W większym naczyniu dodajemy do siebie składniki suche. W mniejszym łączymy ze sobą mokre: olej, mleko sojowe i jajko, mieszamy trzepaczką.
Do składników suchych wlewamy mokre, niedbale ze sobą łączymy. Masę najlepiej jest wlewać do papilotek umieszczonych w specjalnej formie do muffinów.
Pieczemy w 200 stopniach przez ok. 25 min. Ja tuż po upieczeniu zwykle zostawiam je na kilkanaście minut w piekarniku, aby sobie spokojnie ostygły i nie opadły za bardzo.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz