TRIKI DLA ALERGIKA:
Zamiast zwykłej mąki użyłam orkiszowej jasnej, a masło zastąpiłam margaryną bezmleczną. W oryginalnym przepisie jest maślanka - zamieniłam ją na mleko sojowe waniliowe.
SKŁADNIKI:
- 100 g pistacji
- 1,5 szklanki mąki
- 1,5 szklanki cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 190 g margaryny
- opakowanie cukru wanilinowego
- 3 łyżki mleka sojowego waniliowego
- 3 jajka
WYKONANIE:
Obieramy i siekamy pistacje. Przesiewamy do miski mąkę, dodajemy do niej proszek do pieczenia i sól. Dobrze mieszamy. Margarynę (o pokojowej temperaturze) miksujemy z cukrem pudrem na gładką masę. Wbijamy do niej jajka (pojedynczo) cały czas miksując. Jak już jajka będą dobrze wkomponowane, dosypujemy stopniowo mąkę, dodajemy cukier puder, mleko sojowe i na koniec pistacje. Miksujemy. Ciasto (dość gęste) wykładamy do formy keksówki i pieczemy przez godzinę w temperaturze 180 stopni.
Przepis znalazlam na stronie: http://www.theextraordinaryartofcake.com/2011/09/pistachio-loaf-cake-recipe.html
czy można zamiast margaryny użyć masła i zamiast mleka sojowego - zwykłe?
OdpowiedzUsuńJasne, że można, ja nie użyłam masła i mleka krowiego, bo mam na nie uczulenie...
Usuń