SKŁADNIKI:
- 500 g brokułów
- 200 g boczku wędzonego parzonego
- 250 g makaronu orkiszowego (u mnie marki Auchan)
- 1 duża cebula
- łyżka oleju
- 2 łyżeczki musztardy Dijon
- 10 łyżek śmietany sojowej
- sól
- pieprz
WYKONANIE:
Brokuły myjemy i dzielimy na małe różyczki, gotujemy w osolonej wodzie (uważamy, żeby się nie rozgotowały). Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na łyżce oleju, dodajemy do niego pokrojoną w kostkę cebulę. Smażymy jeszcze ok. 5 min. Do śmietany sojowej dodajemy 2 łyżeczki musztardy Dijon - mieszamy. Dolewamy ją do boczku i cebuli. Dusimy na małym ogniu ok. 1 minuty. Dodajemy odcedzone, ugotowane brokuły. Wszystko dobrze mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem oraz łączymy z wcześniej ugotowanym makaronem.
Uwielbiam makaron sojowy! A ten marki Auchan jest super :) A polaczenie orkiszu i brokul musi byc super :)
OdpowiedzUsuń