wtorek, 12 marca 2013

orkiszowe penne z sosem śmietanowo-brokułowym

Coś z brokuła, boczku  i śmietany sojowej...




SKŁADNIKI:
  • 500 g brokułów
  • 200 g boczku wędzonego parzonego
  • 250 g makaronu orkiszowego (u mnie marki Auchan)
  • 1 duża cebula
  • łyżka oleju
  • 2 łyżeczki musztardy Dijon
  • 10 łyżek śmietany sojowej
  • sól
  • pieprz
WYKONANIE:
Brokuły myjemy i dzielimy na małe różyczki, gotujemy w osolonej wodzie (uważamy, żeby się nie rozgotowały). Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na łyżce oleju, dodajemy do niego pokrojoną w kostkę cebulę. Smażymy jeszcze ok. 5 min. Do śmietany sojowej dodajemy 2 łyżeczki musztardy Dijon - mieszamy. Dolewamy ją do boczku i cebuli. Dusimy na małym ogniu ok. 1 minuty. Dodajemy odcedzone, ugotowane brokuły. Wszystko dobrze mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem oraz łączymy z wcześniej ugotowanym makaronem.

1 komentarz:

  1. Uwielbiam makaron sojowy! A ten marki Auchan jest super :) A polaczenie orkiszu i brokul musi byc super :)

    OdpowiedzUsuń