TRIKI DLA ALERGIKA:
Uwaga! Bakłażany zawierają dużo histaminy. Osobiście nie mam reakcji alergicznych po zjedzeniu ich, ale moje dłonie przeżywają koszmar przy kontakcie z nimi (zetknięcie z sokiem), dlatego polecam kroić je w rękawiczkach.
SKŁADNIKI:
- 2 bakłażany
- szklanka oliwy z oliwek
- garść natki z pietruszki
- jedna papryczka chili
- 4 ząbki czosnku
- 1/4 szklanki octu balsamicznego
- sól
WYKONANIE:
Bakłażany myjemy i kroimy wzdłuż na paski centymetrowej grubości. Kładziemy na talerzu, solimy i odstawiamy na około pół godziny, żeby puściły sok.
W międzyczasie przygotowujemy zalewę: natkę z pietruszki drobno siekamy, czosnek miażdżymy w prasce lub ścieramy na tarce o małych oczkach. Papryczkę drobno kroimy.
Do oliwy dodajemy ocet balsamiczny, pietruszkę, czosnek i papryczkę.
Wracamy do bakłażanów, które osuszamy, najlepiej ręcznikiem papierowym, a następnie grillujemy na suchej patelni. Grillowane bakłażany odstawiamy do wystygnięcia.
Już chłodne układamy (upychamy) w słoiku i zalewamy wcześniej przygotowaną oliwą. Odstawiamy w chłodne miejsce na kilka godzin, aby składniki dobrze się ze sobą połączyły.
I... gotowe! Smacznego!
I... gotowe! Smacznego!
jako smakosz zalew i warzyw sprobuje twojego przepisu, prosty ale moze smaczny, ja sie pokusze jeszcze o dodanie suszonych pomidorow.
OdpowiedzUsuń