poniedziałek, 13 maja 2013

Pomidorowa kokosowa ;)

Miała być dziś jakże uwielbiana w moim gospodarstwie domowym pomidorowa z ryżem i była, tylko ciut inna, bo zabrakło śmietany sojowej...                            

                                                                         
   
SKŁADNIKI:
  • 3 marchewki                                          
  • pietruszka
  • seler
  • por
  • cebula
  • koncentrat pomidorowy
    (najmniejszy słoiczek)
  • mleko kokosowe (puszka 400 ml)
  • łyżeczka czerwonej pasty curry
  • 2 łyżki oliwy
  • szczypta chilli
  • szczypta imbiru
  • pół łyżeczki kurkumy
  • szczypta cynamonu
  • sól
  • pieprz
  • ryż (torebka 100 g)
WYKONANIE:
Marchewkę, pietruszkę i seler obieramy, pora kroimy w krążki. Połówkę obranej cebuli podpalamy na ogniu. Warzywa gotujemy w 2,5 l wody (ok. 60 min). Z wywaru wyławiamy pietruszkę, seler, cebulę - wyrzucamy. Marchewki przekładamy do wysokiego pojemnika zalewamy dwiema łyżkami wazowymi wywaru i rozdrabniamy blenderem. Marchewkową papkę przekładamy do małego garnuszka, dodajemy przecier pomidorowy, imbir, kurkumę, chilli, cynamon, pastę curry oraz oliwę, mieszamy i dusimy chwilę na małym ogniu, po czym przelewamy do garnka z wywarem. Na koniec do zupy wlewamy mleko kokosowe, mieszamy i gotujemy jeszcze przez około 5 min. Dodajemy sól i pieprz do smaku. Podajemy z ugotowanym ryżem :) Gotowe!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz