wtorek, 9 lipca 2013

kotleciki z soczewicy

Nadszedł weekend, w którym mięso na obiad sobotnio-niedzielny świadomie nie zostało kupione. Zastąpiła je jakże smaczna i pożywna soczewica... Były też pomidory i sałata - równie zdrowe. O ile dobrze pamiętam, tego dnia nie pojawiło się także nic tuczącego na deser :)




SKŁADNIKI:
  • torebka zielonej soczewicy
  • 2 małe cebule
  • duża garść koperku
  • jajko
  • sól 
  • pieprz
  • oliwa do smażenia
  • 2 pomidory
  • sałata lodowa - ilość wedle uznania
Na panierkę (opcjonalnie)
WYKONANIE:
Soczewicę płuczemy i gotujemy w delikatnie osolonej wodzie do miękkości. Cebulę kroimy w drobną kostkę i dusimy na patelni. Ugotowaną odcedzoną soczewicę dodajemy do cebuli, chwilę smażymy. Przekładamy do naczynia, studzimy. Wszystko miksujemy blenderem. Do powstałej papki dodajemy posiekany koperek, jajko oraz sól i pieprz do smaku. Mieszamy. Formujemy kotleciki (w wersji z panierką dodatkowo zanurzamy je w rozmąconym jajku i obtaczamy w otrębach) i smażymy je (jak kotlety mielone). Gotowe niby-mięsko układamy na liściach sałaty w towarzystwie pokrojonego w plastry pomidora. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz