niedziela, 23 lutego 2014

łosoś pieczony w soku pomarańczowym

Łosoś z sałatą. Nie wiem dlaczego tak rzadko go robię, przecież to smaczna alternatywa dla mintaja, potraw z tuńczykiem i klasycznych zimowych śledzi (wymieniłam ryby najczęściej przeze mnie jedzone). Przyrządza się go szybko i bezboleśnie, co jest ważne przy ciągłym braku czasu na wszystko, nawet w weekendy...




SKŁADNIKI:
  • filet z łososia ok. 300 g
  • 1/3 szklanki soku z pomarańczy - wycisnęłam go z 2 małych sztuk
  • oregano
  • sól himalajska
  • pieprz
  • łyżeczka oleju do posmarowania naczynia

NA SAŁATKĘ:
  • kilkanaście liści sałaty lodowej (właściwie to ilość wg uznania)
  • 2 garści rukoli
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • garść nasion słonecznika

WYKONANIE:
Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni. Łososia myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i kładziemy w wysmarowanym olejem naczyniu żaroodpornym. Polewamy sokiem pomarańczowym. Posypujemy solą himalajską, pieprzem i oregano. Pieczemy ok 30 min.
Myjemy sałatę lodową i rukolę. Rwiemy na mniejsze kawałki, dodajemy pestki słonecznika, solimy i pieprzymy do smaku oraz polewamy oliwą, wszystko razem mieszamy.

Upieczony filet z łososia podajemy z sałatką. Smacznego! 

1 komentarz:

  1. Ogólnie każda pieczona ryba jest moim zdaniem najsmaczniejsza i ja także bardzo chętnie ją zjadam. Także jestem zachwycona przepisem z https://mowisalmon.pl/przepisy/salatka-makaronowa-z-wedzonym-lososiem-papryka-marchewka-i-oliwkami/ gdzie faktycznie łosoś jest na pierwszy miejscu.

    OdpowiedzUsuń