niedziela, 18 stycznia 2015

sałatka śledziowa z ananasem i selerem naciowym

No to po słodkościach nastała wreszcie słoność. Przedstawiam sałatkę śledziową w wydaniu selerowo-ananasowym.



SKŁADNIKI:

  • 7 filetów śledziowych
  • 2 cebule
  • opakowanie selera naciowego (ok.7 łodyg)
  • puszka ananasa
  • zalewa z ananasów
  • 1/2 szklanki majonezu
  • sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE:
Śledzie kroimy na kawałki (wielkości ok.2 x 2 cm), posypujemy świeżo zmielonym pieprzem i odstawiamy.
Cebulę kroimy w pióra, a umyte łodygi selera w małą kostkę. Cebulę wraz z selerem wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy przez ok. 3 min. Odsączamy i odstawiamy do wystygnięcia. Kroimy ananasa na małe kawałki. Wszystkie składniki łączymy ze śledziem i mieszamy. Do majonezu dodajemy 1/3 zalewy z ananasa, mieszamy. Sałatkę śledziową polewamy sosem i gotowe. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz