sobota, 21 marca 2015

penne kukurydziane ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

Tak! Wreszcie! Dziś pierwszy dzień wiosny :) Teraz będzie już tylko cieplej i zieleniej. Z tej okazji na sobotni obiad było banalne danie z zielonymi dodatkami - makaron ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i natką pietruszki - dopełniającą smak całości i jakże zdrową - ma dużo witaminy C i żelaza, więc na przesilenie wiosenne oraz wzmocnienie po zimie jest idealnym dodatkiem.



SKŁADNIKI:
  • makaron kukurydziany penne
  • 6 pomidorów suszonych 
  • 4 garście liści szpinaku
  • 2 duże ząbki czosnku
  • natka pietruszki
  • oliwa do smażenia
  • sól
  • bazylia
WYKONANIE:
Gotujemy makaron. Pomidory suszone kroimy na małe kawałki i podsmażamy na oliwie. Dodajemy drobno pokrojony czosnek. Smażymy do zrumienienia. Wrzucamy umyte wcześniej i osuszone liście szpinaku, solimy i posypujemy bazylią. Dusimy, aż szpinak zmięknie. Dodajemy makaron, mieszamy, a na koniec, tuż przed zjedzeniem, całość obficie posypujemy posiekaną natką z pietruszki. Gotowe!




1 komentarz:

  1. AAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA, UWIELBIAM PASTY RÓŻNEJ MAŚCI!

    OdpowiedzUsuń