poniedziałek, 6 kwietnia 2015

naleśniki bezglutenowe z dżemem morelowym

Dziś przepis wrzucany jeszcze w święta, a zupełnie nieświąteczny. Zaległy, ale warty zapamiętania. Dobra propozycja weekendowego śniadania lub kolacji na słodko. 




SKŁADNIKI:

  • 1 szklanka mąki kukurydzianej
  • 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka mąki gryczanej (jasnej)
  • szczypta soli
  • 1 szklanka napoju migdałowego alpro
  • 2 szklanki wody mineralnej delikatnie gazowanej (u mnie Nałęczowianka) 
  • dżem własnej produkcji - morelowy
  • olej do smażenia (rzepakowy lub kokosowy)
WYKONANIE:
W dużej misce łączymy ze sobą mąki i sól. Dolewamy napój migdałowy i wodę mineralną. Miksujemy lub dobrze mieszamy łyżką, rozcierając ewentualne grudki. Odstawiamy na 30 min. Po tym czasie smażymy na średnim ogniu. Ja użyłam niewielkiej ilości oleju, bo moja nowa ceramiczna patelnia świetnie sobie radziła, ale z doświadczenia wiem, że patelnia patelni nie równa i czasem tego oleju musi być więcej. Usmażone naleśniki smarujemy dżemem i niezwłocznie zjadamy. Ciepłe najsmaczniejsze!


2 komentarze: