czwartek, 18 czerwca 2015

quinoa z pieczarkami


Uwierzycie albo nie, ale quinoa + pieczarki to naprawdę warte wypróbowania połączenie.





SKŁADNIKI:
  • pół szklanki quinoa (przed ugotowaniem)
  • 500 g pieczarek
  • 1 ogórek 
  • szczypiorek
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • sól morska
WYKONANIE:
Quinoa płuczemy i gotujemy na małym ogniu w szklance wody ze szczyptą soli morskiej, do momentu aż będzie miękkie.
Pieczarki myjemy, obieramy i kroimy w plasterki. Dusimy je na maśle klarowanym przez ok. 20 min (można podlać wodą). 
Ugotowane quinoa dodajemy do pieczarek, mieszamy i chwilę dusimy (ok. 5 min).

Podajemy z pokrojonym w kostkę ogórkiem posypane posiekanym szczypiorkiem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz