sobota, 20 czerwca 2015

płatki jaglane z melonem i truskawkami

Płatki jaglane na mleku roślinnym jadam często na śniadanie w ciągu tygodnia przed pracą. Niedzielne poranki zarezerwowane są na jajecznicę :) więc jutro na pewno ich nie będzie.
Ale na zbliżający się nowy tydzień przedstawiam ich wersję melonową - moją ulubioną. Mniam!



SKŁADNIKI:
  •  pół szklanki płatków jaglanych
  • 1 szklanka napoju ryżowego alpro
  • pół małego melona miodowego (ok. szklanka po pokrojeniu w kostkę)
  • 2 łyżeczki klarowanego masła
  • 2 łyżki wiórków kokosowych lub pestek słonecznika (u mnie tym razem był słonecznik, ale wolę wiórki)
  • cynamon
  • kilka truskawek 

WYKONANIE:
Myjemy melona, kroimy na pół i wydrążamy łyżką miąższ z jednej połówki (oczywiście bez pestek). Kroimy na mniejsze kawałki i podduszamy na maśle klarowanym (ok. 5 min). Wlewamy do niego napój ryżowy. Gdy całość zacznie się gotować, wsypujemy płatki jaglane i pestki słonecznika. Chwilę dusimy, aż płatki będą miękkie, napój nieco odparuje i całość lekko zgęstnieje. Wykładamy do miseczek i posypujemy cynamonem. Jako że sezon na truskawki w pełni, możemy dodać kilka pokrojonych owoców na wierzch, ale bez nich jest równie dobre :)
Smacznego! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz