Ale na zbliżający się nowy tydzień przedstawiam ich wersję melonową - moją ulubioną. Mniam!
SKŁADNIKI:
- pół szklanki płatków jaglanych
- 1 szklanka napoju ryżowego alpro
- pół małego melona miodowego (ok. szklanka po pokrojeniu w kostkę)
- 2 łyżeczki klarowanego masła
- 2 łyżki wiórków kokosowych lub pestek słonecznika (u mnie tym razem był słonecznik, ale wolę wiórki)
- cynamon
- kilka truskawek
WYKONANIE:
Myjemy melona, kroimy na pół i wydrążamy łyżką miąższ z jednej połówki (oczywiście bez pestek). Kroimy na mniejsze kawałki i podduszamy na maśle klarowanym (ok. 5 min). Wlewamy do niego napój ryżowy. Gdy całość zacznie się gotować, wsypujemy płatki jaglane i pestki słonecznika. Chwilę dusimy, aż płatki będą miękkie, napój nieco odparuje i całość lekko zgęstnieje. Wykładamy do miseczek i posypujemy cynamonem. Jako że sezon na truskawki w pełni, możemy dodać kilka pokrojonych owoców na wierzch, ale bez nich jest równie dobre :)
Smacznego!
Myjemy melona, kroimy na pół i wydrążamy łyżką miąższ z jednej połówki (oczywiście bez pestek). Kroimy na mniejsze kawałki i podduszamy na maśle klarowanym (ok. 5 min). Wlewamy do niego napój ryżowy. Gdy całość zacznie się gotować, wsypujemy płatki jaglane i pestki słonecznika. Chwilę dusimy, aż płatki będą miękkie, napój nieco odparuje i całość lekko zgęstnieje. Wykładamy do miseczek i posypujemy cynamonem. Jako że sezon na truskawki w pełni, możemy dodać kilka pokrojonych owoców na wierzch, ale bez nich jest równie dobre :)
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz