wtorek, 27 października 2015

kisiel żurawinowy

Jesień to bardzo dobry czas na kisiel żurawinowy. Te czerwone kuleczki kipiące witaminą C teraz są łatwo dostępne. Warto z nich przygotować ten łatwy i poprawiający odporność deser.




SKŁADNIKI:
  • 300 g żurawiny
  • 4 łyżki cukru brązowego
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
WYKONANIE:
Żurawinę płuczemy i wrzucamy do wrzącej wody (ok. 1 l). Gotujemy na małym ogniu 30-40 min, dodajemy cukier. Po tym czasie przelewamy i przecieramy ją na sitku. Doprowadzamy do wrzenia. W pół szklanki zimnej wody rozrabiamy skrobię ziemniaczaną. Wlewamy do gotującej się żurawiny jednocześnie mieszając. Zagotowujemy i kisiel gotowy!




1 komentarz:

  1. Kisiel żurawinowy to zdecydowanie mój ulubiony :) Domowy musi smakować bajecznie :)

    OdpowiedzUsuń