niedziela, 13 września 2015

batoniki orzechowe z żurawiną


Batoniki są dobre na wszystko! Prawda to oczywista. W sklepach mamy ich ogromny wybór, ale zawsze w składnikach znajduję coś, czego mieć nie powinny, lub coś, czego nie mogę jeść. Jak już się trafi egzemplarz prawie idealny, to kosztuje majątek. Bez sensu. Batoniki orzechowe z żurawiną, które ostatnio zrobiłam, są bez cukru, mleka, zbóż i glutenu. Proste i pyszne :) Ich słodycz pochodzi jedynie z żurawiny i daktyli. Spróbujcie koniecznie!




SKŁADNIKI:
  • 1 szklanka orzechów włoskich (po wyłuskaniu)
  • 1 szklanka migdałów
  • 1 szklanka suszonej żurawiny
  • 6 daktyli
  • 4 łyżki oleju kokosowego


WYKONANIE:
Żurawinę i daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 15-20 min. Orzechy włoskie i migdały podprażamy na suchej patelni. Kto ma cierpliwość, może próbować obrać je ze skórek (ja nie miałam :) i nie uważam, że wpłynęło to na efekt końcowy batoników). Siekamy je w blenderze - najdrobniej jak się da :) Żurawinę i daktyle płuczemy i rozdrabniamy w blenderze, łączymy z orzechami. Do wszystkiego dodajemy olej kokosowy. Wyrabiamy, żeby całość dobrze się wymieszała. Powstałą masą wyklejamy foremkę lub płytkie naczynie - ja użyłam pojemnika do przechowywania żywności.
Wstawiamy na ok. godzinę do lodówki. Po wyjęciu dzielimy na porcje i gotowe!



  



2 komentarze:

  1. Jaką maja konsystencję? Bo na zdjęciu wyglądają na takie fajnie twarde

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo twarde nie, ale są zwarte i spokojnie da się je kroić :)

    OdpowiedzUsuń