poniedziałek, 4 lipca 2016

botwinka

Przełom czerwca i lipca to doskonały moment na ugotowanie botwinki. Jak wiadomo buraki to warzywa o szalonych właściwościach zdrowotnych, pełne składników mineralnych i kwasu foliowego. Mają silne działanie odkwaszające oraz wzmacniające odporność. Sezon buraczkowy warto więc zacząć od jedzenia botwiny (młode liście buraka), z której możemy ugotować pyszną zupę.



SKŁADNIKI:
  • 8 małych buraczków wraz z liśćmi
  • pęczek włoszczyzny - u mnie 3 nieduże marchewki, 2 małe pietruszki, 2 cienkie pory, mały seler (+ 3 łodygi z listkami)
  • cebula
  • pól cytryny
  • sól, pieprz, cukier brązowy do smaku
  • koperek lub natka pietruszki do posypania
  • mleko kokosowe lub śmietana ryżowa do zabielenia (jako opcja)




WYKONANIE:
Umyte buraczki wraz z łodygami kroimy w kostkę, posypujemy solą i skrapiamy sokiem z cytryny, odstawiamy na bok.
Pietruszkę, marchewkę kroimy w kostkę, dodajemy pozostałe warzywa, podpieczoną na ogniu cebulę i gotujemy z nich wywar. Po ok. 30 min dodajemy do niego buraki z botwiną. Gotujemy do miękkości. Całość doprawiamy solą, pieprzem i cukrem. Na koniec posypujemy posiekaną zieleniną.




1 komentarz: