poniedziałek, 4 lipca 2016

kukurydziano-kokosowe muffiny z czereśniami

Na bazarkach i w warzywniakach czereśniowy szał. Do wyboru do koloru. Wręcz trzeba się nimi najeść i nacieszyć na cały rok. Jako że lipiec to czas aktywności na świeżym powietrzu, pikników, pieszych i rowerowych wycieczek, mam dla Was coś, co możecie zabrać ze sobą do koszyka lub plecaka - bezglutenowe muffiny czereśniowe! 



SKŁADNIKI (na 12 szt):
  • czereśnie 12 szt.
  • 1 szklanka mąki kukurydzianej
  • 0,5 szklanki skrobi kukurydzianej
  • 0,5 szklanki mąki kokosowej
  • 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki brązowego cukru
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • pół szklanki oleju rzepakowego
  • 1 szklanka napoju ryżowego - u mnie Alpro
WYKONANIE:
Suche składniki mieszamy w jednej misce. W drugiej miksujemy jajko, olej i napój ryżowy. Do mokrych składników wsypujemy suche i mieszamy. Przekładamy do papilotek. Na wierzch każdego muffina wtykamy wydrylowaną czereśnię. Pieczemy w temp. 200 stopni przez ok. 25 min. Smacznego :)








1 komentarz: