niedziela, 5 marca 2017

bezglutenowy chlebek bananowy

Dziś klasyk - chlebek bananowy na mące ryżowej. Nie jest za bardzo wilgotny, ładnie wyrośnięty, nie za słodki, idealny! Próbujcie :)




SKŁADNIKI:
  • 2 duże bardzo dojrzałe banany
  • 0,5 szklanki oleju
  • 0,5 szklanki syropu klonowego
  • 2 jajka
  • 1/4 szklanki mleka roślinnego (ja użyłam ryżowego)
  • 1 szklanka mąki z ryżu brązowego
  • 0,5 szklanki skrobi z tapioki
  • 1 płaska łyżeczka sody
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka cynamonu
WYKONANIE:
Banany rozgniatamy widelcem i miksujemy z olejem, jajkami, syropem klonowym, mlekiem roślinnym. Do masy dodajemy suche składniki (mąki wymieszane z sodą, solą i cynamonem). Mieszamy. Ciasto przelewamy do wysmarowanej olejem małej keksówki. Pieczemy 60-80 min w temp. 170 stopni (najlepiej sprawdzić drewnianym patyczkiem czy ciasto jest już gotowe). Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz