czwartek, 16 lutego 2017

bezglutenowe churros cynamonowe

Churros to hiszpański i latynoamerykański specjał smażony na głębokim oleju. Zainspirowana przepisem pewnej meksykańskiej abuelity zrobiłam churros cynamonowe w wersji bezglutenowej. No cóż poradzę wyszły pycha. Jest jeden problem... Nie jest to lekka i superzdrowa przyjemność, ale z drugiej strony bez przesady... mamy karnawał, to można poszaleć, a i ostatki zbliżają się wielkimi krokami. 



SKŁADNIKI:
  • 1 i 1/3 szklanki mąki ryżowej
  • niecałe 0,5 szklanki skrobi ziemniaczanej
  • 2,5 łyżki skrobi z tapioki
  • 2 łyżki brązowego cukru + tyle ile chcecie na później do obtaczania
  • 1 łyżeczka soli
  • 100 g klarowanego masła
  • 2 jajka
  • 1 kora cynamonu
  • cynamon mielony - opcjonalnie do obtaczania razem z cukrem
  • olej rzepakowy do smażenia
WYKONANIE:
W średniej wielkości garnku gotujemy przez ok. 5 min 2,5 szklanki wody razem z korą cynamonu. Wyławiamy cynamon. Odmierzamy 2 szklanki wody cynamonowej i dodajemy do niej cukier, sól oraz masło. Mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Zdejmujemy z ognia i dodajemy mieszankę mąk. Masę mieszamy energicznie do gładkości. Delikatnie przestudzamy i dodajemy rozmącone jajka. Ponownie dokładnie mieszamy. Odstawiamy. 
Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej. Masę nakładamy do szprycy, po czym wyciskamy churros na gorący olej. Smażymy z dwóch stron na złoty kolor. Wyławiamy i układamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Na koniec obtaczamy je w mieszance cukru i cynamonu. Gotowe!






1 komentarz:

  1. Bezglutenowe? Nigdy nie słyszałam o takich.
    Już zapisuję przepis.:)
    https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń