wtorek, 4 lipca 2017

botwinka z soczewicą

Mamy czas botwinki. Kombinujemy zatem z niej różności póki listki młode i niełykowate. Fajną propozycją jest jej wersja duszona na maśle klarowanym z czosnkiem, podawana z zieloną soczewicą. Danie banalne i genialne :)


SKŁADNIKI:
  • 2 pęczki botwinki
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 1 szklanka zielonej soczewicy (przed ugotowaniem)
  • sól i pieprz do smaku



WYKONANIE:
Soczewicę płuczemy, wrzucamy na 3 szklanki wrzącej wody i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu aż będzie miękka (ok. 20 min). Pod koniec gotowania dodajemy sól.
Liście buraków dokładnie myjemy, kroimy na ok 2 cm paski/kawałki. Czosnek kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na maśle klarowanym. Dodajemy do niego botwinkę, przesmażamy, dolewamy odrobinę wody i dusimy pod przykryciem. Doprawiamy solą i pieprzem.
Botwinkę podajemy z ugotowana soczewicą. Smacznego!




1 komentarz:

  1. Muszę spróbować póki jeszcze są dostępne botwinki :)

    OdpowiedzUsuń