poniedziałek, 31 lipca 2017

muffiny porzeczkowe z komosy ryżowej

Owoców lata u mnie ciąg dalszy. Wróciłam wczoraj z działki z łubianką czerwonych porzeczek i zabrałam się za ich przerabianie. Powstały z nich między innymi bezglutenowe muffiny z komosą ryżową. Ciężkie, treściwe i bardzo smaczne :)



SKŁADNIKI:
  • 2 szklanki ugotowanej, ostudzonej komosy ryżowej
  • 1 szklanka mąki kukurydzianej
  • 0,5 szklanki skrobi z tapioki
  • 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
  • 1 łyżka cynamonu
  • szczypta soli
  • 2 bardzo dojrzałe banany
  • 3 łyżki miodu
  • 0,5 szklanki cukru Muscovado
  • 0,5 szklanki oleju rzepakowego
  • 2 małe jajka lub 1 duże
  • duża garść czerwonych porzeczek
WYKONANIE:
Komosę ryżową płuczemy i gotujemy na małym ogniu ok. 15-20 min (pół szklanki komosy na 1 szklankę wody). Zostawiamy do wystudzenia. W jednej misce mieszamy mąki, sól, proszek do pieczenia i cynamon, z kolei w drugiej miksujemy rozgniecione banany, miód, cukier, jajka i olej. Mokre składniki wlewamy do suchych, miksujemy. Dodajemy komosę ryżową i ponownie miksujemy. Na koniec wrzucamy porzeczki i mieszamy łyżką. Masę wlewamy bezpośrednio do wysmarowanej olejem blaszki na muffiny (nie używamy papilotek) i pieczemy przez 40 min w 190 stopniach. Zostawiamy w uchylonym piekarniku do wystygnięcia. Smacznego!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz