SKŁADNIKI:
- 2 szklanki startej cukinii
- skórka otarta z 2 cytryn + 1/4 soku cytrynowego - świeżo wyciśniętego
- 2 szklanki mąki kukurydzianej
- 4 jajka
- 1 szklanka ksylitolu
- 1 szklanka oleju rzepakowego
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
- pół łyżeczki cynamonu
WYKONANIE:
Cytryny dokładnie myjemy, parzymy i ścieramy z nich skórkę, wyciskamy sok. Otartą skórkę łączymy z ksylitolem, dodajemy jajka, olej, sok cytrynowy. Miksujemy, po czym dodajemy wcześniej dobrze zmieszane: mąkę, sodę, sól oraz cynamon. Ponownie miksujemy. Na koniec dodajemy startą na grubych oczkach cukinię (odciskamy sok). Mieszamy dokładnie. Masę przelewamy do formy keksówki - u mnie wyszły 2 małe jednorazowe. Pieczemy ok. 50-60 min w temperaturze 180 stopni. Smacznego!
Fajne są ciasta cytrynowe i sam bardzo lubię je jeszcze przyrządzać jeżeli oczywiście mam czas i możliwości. Dlatego gdy tylko zajrzę do https://basiazsercem.pl/ to wiem już co będę robił danego popołudnia. Dlatego jestem zdania, ze jeżeli ktoś lubi gotować, piec czy smażyć to trzeba robić to co się uwielbia.
OdpowiedzUsuń