niedziela, 3 września 2017

śliwki i gruszki zapiekane pod jaglaną kruszonką

Po urodzeniu dziecka czas netto na gotowanie skrócił się niemiłosiernie. Szukam zatem teraz inspiracji nie tylko na zdrowe i smaczne potrawy, ale takie, które da się zrobić ekspresowo bądź przy niedużym udziale kucharki ;)

Tak było ostatnio więc w ruch poszły owoce zapiekane pod kruszoną. Rozgrzewający, zdrowy (bez grama mąki, wegański i bezglutenowy) deser ze śliwką i gruszką to idealna propozycja na jesienne popołudnia i wieczory. 




SKŁADNIKI:
  • 7 śliwek jerozolimek
  • 3 gruszki
  • 3 łyżki cukru kokosowego
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 1 łyżka cynamonu
posypka
  • 1,5 szklanki płatków jaglanych
  • 8 daktyli
  • 3 łyżki cukru kokosowego
  • 7 łyżek oleju kokosowego

WYKONANIE:
Owoce myjemy. Ze śliwek usuwamy pestki i kroimy je na ćwiartki. Z gruszek pozbywamy się gniazd nasiennych i kroimy na większe kawałki. Dusimy je z dodatkiem cukru kokosowego i cynamonu na oleju kokosowym, na średnim ogniu. Nie czekamy aż owoce całkowicie się rozpadną. Przygotowujemy posypkę: płatki jaglane mieszamy z olejem kokosowym, cukrem kokosowym i pokrojonymi w drobną kosteczkę daktylami.
Podduszone owoce przekładamy do naczynia żaroodpornego i posypujemy "kruszonką". Zapiekamy przez ok 40 min w temp. 180 stopni. Jemy na ciepło. Smacznego!









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz