czwartek, 24 stycznia 2013

ciasto orkiszowe z kiwi




Jak to się stało, że ciasto z kiwi powstało? 
No sama nie wiem, było kiwi to i przepis się znalazł :) 

Trafiłam na niego tu: http://www.divyascookbook.com/2010/03 /kiwi-fruit-cake.html troszkę pozmieniałam pod alergika i okazało się, że to proste, szybkie, puszyste! Bardzo smaczne ciasto, z delikatnym posmakiem kiwi.





TRIKI DLA ALERGIKA:
Zwykłą mąkę zamienimy na orkiszową, a masło na olej. Polewę czekoladową zrobiłam sama na bazie margaryny bez serwatki (Dobrej Gospodyni), mleka sojowego i kakao (Wedla) bez dodatku mleka w proszku itp.

SKŁADNIKI:
  • 3 owoce kiwi
  • 1,5 szklanki mąki orkiszowej jasnej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia (wydaje mi się, że 1,5 spokojnie by starczyło i następnym razem na pewno użyję mniej)
  • szczypta soli
  • 3 jajka
  • niecała szklanka cukru
  • 3/4 szklanki oleju
  • opakowanie cukru wanilinowego
Na polewę: 
  • 125 g margaryny (bezmlecznej)
  • pół szklanki cukru pudru
  • 4 łyżki mleka sojowego
  • 4 łyżki kakao

WYKONANIE:
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Jajka ubijamy z cukrem i cukrem wanilinowym, dolewamy olej, miksujemy. Do powstałej masy dosypujemy partiami wcześniej dobrze wymieszane ze sobą: mąkę orkiszową, proszek do pieczenia oraz sól. Wszystko dobrze ze sobą łączymy. 2 owoce kiwi obieramy i kroimy w drobną kostkę. Dodajemy do ciasta. Całość miksujemy chwilę, aby kiwi rozpadło się i dobrze wkomponowało w masę. Całość przelewamy do formy. Ja piekę w formach jednorazowych (np. Jan Niezbędny), więc nie muszę ich niczym smarować i wysypywać, w innym wypadku należy formę wysmarować margaryną i obsypać bułką tartą (najlepiej żytnią). Ciasto pieczemy przez około godzinę.



Polewa:
Na średnim ogniu rozpuszczamy w rondelku margarynę, dodajemy cukier puder oraz mleko sojowe cały czas mieszając. Jak cukier się rozpuści, zmniejszamy ogień i dosypujemy kakao. Mieszamy do momentu uzyskania jednolitej gładkiej masy. Polewę odstawiamy na 5 minut do niewielkiego ostygnięcia.

Na ostudzone ciasto wylewamy polewę czekoladową i po kilku minutach układamy na nim pokrojone w plasterki kiwi. Odstawiamy do zastygnięcia i gotowe! Smacznego :)  



2 komentarze:

  1. to ciasto jest fantastyczne!

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam tego typu ciasta :). Często podaję je w domu na szklanej paterze, na której prezentują się najlepiej. Do serwowania tego typu ciast polecam też zaopatrzyć się w specjalne sztućce https://duka.com/pl/jedzenie-i-serwowanie-potraw/sztucce/sztucce-do-serwowania-potraw w skład których wchodzi poręczna łopatka, a także nożyk. Oba akcesoria bardzo pomagają mi przy krojeniu oraz nakładaniu ciasta na talerzyki.

    OdpowiedzUsuń