TRIKI DLA ALERGIKA:
Do zrobienia penne użyjemy makaronu orkiszowego zamiast zwykłego z mąki pszennej. Moim ulubionym makaronem tego typu jest penne orkiszowe marki Auchan. Smaczne i niedrogie - opakowanie 250 g kosztuje 2,79 zł. Jak pamiętam z przeszłości ;) szpinak najlepiej smakuje z serem pleśniowym i ze śmietaną. W naszym przypadku ser odpada, ale zrekompensujemy to sobie śmietaną sojową Valsoia.
SKŁADNIKI:
- opakowanie mrożonego szpinaku (najlepiej w kulkach, ale bez dodatków)
- 250 g makaronu orkiszowego
- 4 ząbki czosnku
- pół puszki kukurydzy
- 4 łyżki śmietany sojowej
- oliwa
- sól
- pieprz
- gałka muszkatołowa
- bazylia
WYKONANIE:
Gotujemy makaron. Zauważyłam, że ten orkiszowy gotuje się dużo szybciej niż zwykły, więc radzę uważać :) Obieramy czosnek, kroimy w kosteczkę, podsmażamy na oliwie. Wrzucamy szpinak. Dusimy kilka minut. Dodajemy sól i pieprz. Przyprawiamy bazylią i gałką muszkatołową według uznania. Dodajemy odsączoną kukurydzę i śmietanę sojową. Dorzucamy do tego ugotowany makaron, smażymy jeszcze chwilkę razem i gotowe!


Brak komentarzy:
Prześlij komentarz