wtorek, 15 stycznia 2013

makaron orkiszowy ze szpinakiem

Tym razem coś na słono :) Coś obiadowego, szybkiego, prostego... penne ze szpinakiem w wersji dla alergika.

TRIKI DLA ALERGIKA:
Do zrobienia penne użyjemy makaronu orkiszowego zamiast zwykłego z mąki pszennej. Moim ulubionym makaronem tego typu jest penne orkiszowe marki Auchan. Smaczne i niedrogie - opakowanie 250 g kosztuje 2,79 zł. Jak pamiętam z przeszłości ;) szpinak najlepiej smakuje z serem pleśniowym i ze śmietaną. W naszym przypadku ser odpada, ale zrekompensujemy to sobie śmietaną sojową Valsoia.

SKŁADNIKI:
  • opakowanie mrożonego szpinaku (najlepiej w kulkach, ale bez dodatków)
  • 250 g makaronu orkiszowego 
  • 4 ząbki czosnku
  • pół puszki kukurydzy
  • 4 łyżki śmietany sojowej
  • oliwa
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • bazylia
WYKONANIE:
Gotujemy makaron. Zauważyłam, że ten orkiszowy gotuje się dużo szybciej niż zwykły, więc radzę uważać :) Obieramy czosnek, kroimy w kosteczkę, podsmażamy na oliwie. Wrzucamy szpinak. Dusimy kilka minut. Dodajemy sól i pieprz. Przyprawiamy bazylią i gałką muszkatołową według uznania. Dodajemy odsączoną kukurydzę i śmietanę sojową. Dorzucamy do tego ugotowany makaron, smażymy jeszcze chwilkę razem i gotowe!
                                                                              




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz